Champurrado
Cafe de Olla
Café de Olla; Meksika’nın geleneksel kahve pişirme metotudur. Kahve, zanaatkarların ürünü olan toprak çömleklerde hazırlanır. Kendine özgü mükemmel tadı; tarçın ve piloncillo (Panela) dan kaynaklanır.
Horchata
Horchata veya orxata, tarçın anason vanilya karanfil süt şeker karışımlarından meydana gelir. Alkolsuz olabileceği gibi rum ile beraber servis edilir. Alkollu olarak satın alınabilir.
Chamoyadas
Chamoyada, meyveli hazırlanan ve chamoy ile tatlandırılmış tatlı ve baharatlı bir traş buz veya raspado türüdür. Meksika mutfağının bir parçasıdır. Mangonadas olarak da bilinir.
Ponche
Punch ve Sangria olarak bilinen, genel olarak meyve veya meyve suyu içeren, hem alkolsüz hem de alkollü içecekler ile sunulan rom, votka, şarap vs. içecektir.
Limonlu, Narlı vs türlü çeşitleri vardır.
Tejuino
Tejuíno, fermente edilmiş mısırdan yapılmış ve Meksika’nın Jalisco eyaletinde popüler olarak tüketilen soğuk bir içecektir. Tejuino, genellikle ekmeği ve tamales için kullanılan aynı tür mısır hamuru yapılır. Hamur, su ve piloncillo ile karıştırılır ve sıvı çok kalın olana kadar kaynatılır.
Tepache
Tepache, kabuğundan ve ananas kabuğundan yapılan fermente bir içecektir ve piloncillo (Panela) ve ya kahverengi şeker (brown sugar) ile tatlandırılır, toz tarçınla tatlandırılır ve soğuk olarak servis edilir.
Tequila
Tekila, alkollü Meksika içkisidir ve ismini Jalisco eyaletine bağlı bir kasaba olan Tequila’dan alır. Aztekler 2000 yıl önce agave bitkisinin özsuyundan ürettikleri içkiye “Octilli Poliqhui” adını vermiş ve kutsal kabul ettikleri bu içkiyi Büyük Maya Tanrısı Olmeca’ya adamışlardır.
Mezcal
Mezcal, Meksika’da yetişen agave bitkisinin özsuyundan üretilen yüksek alkollü bir Meksika içkisidir. Damıtılma şekline göre alkol derecesi değişiklik gösterir. Yüksek alkol ihtiva ettiği için bazı ülkelerde tüketilmesi yasaklanmıştır.
Kurtlu mezcal meselesini merak edenler için; anlatımını ve içeriği güzel bulduğum : https://blog.nerde.co/kurtlu-tekila/
Not : Görsel de bu sayfadan alınmıştır.
Sotol Charanda
Charanda, şeker kamışından elde edilen alkollü bir içecektir.
Tümü için detaylı bilgi : ( sotol, mezcal, tequila, pox, charanda.. ) https://twitter.com/mar_delolmo/status/921806622699216896?lang=pl
Pulque
Pulque veya octli, binlerce yıldır üretildiği orta Meksika’ya özgü, maguey bitkisinin fermente edilmiş sapından yapılan bir alkollü içecektir.
Ekşi mayaya benzer bir tadı vardır.
Xtabentun : Ballı Likör
Maya Likoru. Tadı anlatmam gerekirse ballı likör… biraz da anason tadı var.
Mexican rakısı diyorum ben 🙂 Beğenirseniz çeşitli xtabentun markaları var.
Margarita
Margarita, tequila, portakal likörü ve limon suyundan oluşan ve genellikle camın kenarında tuzla servis edilen bir kokteyldir. İçecek buzla karıştırılmış, buzla karıştırılmış veya buzsuz olarak servis edilir.
Paloma : greyfurt et tequila
Bu içecek en yaygın olarak tequila, limon suyu ve greyfurt aromalı bir soda karıştırılarak hazırlanır ve buzlu kireç kamalarıyla servis edilir. Kenarına tuz eklemek bir seçenektir.
Atole
Mısır hamurunun su ile pişirilmesi ve belli bir kıvam kazanmasından sonra şeker, bal ya da piloncillo ( Panela ) ile tatlandırarak sıcak olarak tüketilen;
El Salvador, Guatemala ve Meksika mutfaklarına özgü mezoamerika kökenli bir içecektir
Lechitas Frias
.
Coquito
Coquito, Porto Riko kökenli geleneksel hindistan cevizi aromalı Noel içeceğidir.
Hindistan cevizi bazlı alkollü içeceğe aynı zamanda Porto Riko Eggnog da denir.
Rompope & Mexican Eggnog
Rompope, yumurta, süt ve vanilya aroması ile yapılan bir likördür. Baileys’ e benzer, rompopeli puddingler, flanlar ve ya da ”Mexican Irish coffee” dedikleri kahveleri rompope ekleyerek yaparlar.
Michelada
Michelada, bira, limon suyu, çeşitli soslar, baharatlar, domates suyu ve kırmızı biber ile yapılan bir Meksikalı cerveza (bira) hazırlığıdır. Soğutulmuş, tuz çerçeveli bir bardağa servis edilir. Ceviche michelada olarak da karides ile süslenmiş hali de popüler olmakla beraber, içeceğin sayısız çeşidi vardır.
HİBİSCUS – CARCADE
( KERKEDE ÇAYI)
Kerkede Çayı olarak ve ya Hibiscus olarak bildiğimiz çay Meksika’da da CARCADE ismi ile bilinmekte ve tüketilmektedir.
Agua de Tamarindo
Tamarindo, hint hurması olarak geçiyor bizde. Meyve suyu olduğu gibi; resimdeki gibi tequila ile karıştırarak buzlu servis edilen bir alkollu içecek de olabiliyor.
Los Raspados
Raspados, buz ile meyve şurubu ikilisinden oluşan Meksika’da oldukça fazla tüketilen bir yaz içeceği, un refresco !
Cuba Libre
Rum ve Kola ikilisine birçok tarifte ekstra eklenen buzlu limon ile Meksikalıların oldukça sık tükettiği içkidir.
Torito
Veracruz eyaletinde ortaya çıkan; sonrasında rom, süt ve tequila karışımı bir içecektir.
Sangrita con Tequila
domates, portakal ve limon suyunun belli oranlarda karıştırılarak soğutulduktan sonra tequila, tuz ve acı sos ile hazırlanan içkidir.
Charro Negro
Tequila severlerin çok tükettiği refresco! Tequila kola y limon üçlüsünün dengeli birlikteliği ile ortaya çıkmış bir Mexican içkisidir.
Mezcalini
Martini ve Mazcal ikilisinin karışımıyla ortaya çıkan akşamüstü kokteyli 🙂
Bonus: PANELA
Çoğu içkide kahve dahil, latin amerikalıların kullandıkları Panela, Şeker kamışından yapılma kamış şekeridir. Şeker kamışının kaynaması ve buharlaşmasıyla elde edilir.
- görseller internetten alınmıştır. *
“Mexican Drinks” için bir yorum